Gokken op voetbal in Europa gaat weer beginnen

Waar je als expat ook werkt, de voetbalseizoenen zijn weer van start en dus ook het gokken op voetbal. Er zijn natuurlijk prachtige Europese voetbalcompetities waar je leuk een gokje kunt wagen en tegelijkertijd genieten van topvoetbal. We laten ze even de revue passeren.

Gokken op voetbal in Engeland

gokken op voetbal in EuropaDe ultieme plek voor sportweddenschappen is natuurlijk Engeland. De Premier League is de sterkste competitie ter wereld en zeker sinds veel oliewinsten uit bijvoorbeeld Rusland en de Emiraten naar Engeland stroomden zijn er geen grenzen.

Wie wordt dit jaar kampioen? Weer Manchester City of dit keer toch Liverpool? Of weten Chelsea of het goed gestarte Machester United zich aan kop te nestelen en te handhaven?

Wel belangrijk als je in Engeland gaat gokken op voetbal, is dat je soms geconfronteerd wordt met een odds systeem dat je als Nederlander wellicht niet kent. Wij zijn gewend aan zogenaamde Europese of decimale odds. Dat betekent dat je een getal ziet per uitslag dat aangeeft wat je bij winst ontvangt als je een euro zou hebben ingezet.

Aanstaande wedstrijden

Komende zaterdag is bijvoorbeeld Southampton – Liverpool met de volgende odds: 6.85 – 4.60 – 1.47. Dat betekent dat bookmakers ervan uitgaan dat Liverpool wint (dat levert maar 47 cent op bij een euro inzet). Een onverwachte Liverpool nederlaag kan je daarentegen zomaar 5,85 winst opleveren. De middelste odd geeft de uitbetaling bij een gelijkspel.

In Engeland zul je echter regelmatig de zogenaamde fractionele odds tegenkomen. Die staan genoteerd als breuken en geven niet de totale uitbetaling maar de winst ten opzichte van je inzet. In dat geval zijn de odds voor dezelfde wedstrijd 23/4 – 7/2 – 10/21. Lastiger om te begrijpen maar wel typisch Engels.

Gelukkig kun je zeker online bij de grote bookmakers meestal kiezen tussen de verschillende notaties. Overigens is er ook nog de Amerikaanse notatie. Die odds zijn bij dezelfde wedstrijd (+585) – (+360) – (-210). Ik zal je de uitleg besparen maar mocht je een bookmaker tegenkomen met zulke odds, dan weet je dat je naar Amerikaanse odds zit te kijken

Gokken op Spaans voetbal

Ook de Spaanse Primera División is een prachtige competitie waar je leuk kunt gokken op voetbal. En dat is geen probleem in de Spaanse gokmarkt die al jarenlang is gereguleerd. En met El Clásico, de wedstrijden tussen Real Madrid en FC Barcelona als hoogtepunt.

Natuurlijk gaat El Clásico tussen twee van de beste clubteams uit Europa, maar in de Spaanse ziel zit deze wedstrijd nog dieper. Het is ook de regio Catalonië tegen de centrale overheid in Madrid.

In Spanje kun je voor gokken op voetbal behalve online ook naar de wedkantoren die een totaalpakket aanbieden. Je kunt er bijvoorbeeld ter plekke met een biertje naar de wedstrijd kijken. Zolang dat nog duurt tenminste, want onomstreden is het niet. Het trekt bijvoorbeeld te veel jongeren met alle problematiek die daar bij hoort. Het leidt in Spanje tot stevige discussies.

Nog meer gokken op Europese voetbalcompetities?

Feitelijk kun je in de meeste landen natuurlijk een gokje wagen als Nederlandse gast. Maar zeker in de topcompetities is dat natuurlijk extra aantrekkelijk. Daarom is ook Duitsland een aanrader en natuurlijk de Serie A in Italië.

Het gokken op sport – scommettere – past in de Italiaanse cultuur en de algemene sportgekte die er in dat land heerst. In welk ander land is de grootste krant alleen maar gewijd aan sport? Wellicht lees jij ook wel dagelijks de roze Gazzetta dello Sport bij je espresso.

Comments are closed.