Op de Brexit gokken? Nu of nooit.

Wordt komend weekend de laatste mogelijkheid als je op de Brexit gokken wilt? Zaterdag moet Boris Johnson namelijk zijn Brexit-deal met de EU door het Britse parlement loodsen. Spannend voor alle betrokkenen en vooral bijna 65 miljoen inwoners van het Verenigd Koninkrijk.

Maar ook spannend voor mensen die graag een bijzonder gokje wagen. Bij de bookmakers loopt het storm en voorlopig staat Johnson bij de bookies op verlies. Het is sowieso fascinerend om te zien hoe uitgebreid de Britse bookmakers bezig zijn met politiek in het algemeen en Brexit gokken in het bijzonder.

Hoe zat het ook alweer met die Brexit?

De Britse bevolking koos via een referendum – inmiddels alweer jaren terug – voor een Brexit. Destijds leek dat referendum vooral een lichtzinnige truc van de toenmalige premier Cameron om zijn politieke tegenstanders wind uit de zeilen te nemen. Maar Brexiteers als Johnson gingen er volop campagne mee voeren met als gevolg dat de Britten in meerderheid voor een Brexit kozen.

De realisatie ervan bleek echter lastiger omdat de Britten hopeloos verdeeld zijn. Niet alleen over Brexit zelf waarbij de voor en tegenstanders elkaar redelijk in evenwicht houden, maar ook over de manier waarop. Een zachte Brexit waarbij Groot-Brittannië zich min of meer als niet-lid toch verbond aan alle EU afspraken over handel en personenverkeer?

Of een harde Brexit waarbij het land veel onafhankelijker zijn eigen gang kan gaan maar de handel en de verdere samenwerking met de EU veel problematischer wordt. Met als grootste probleem niet de financiële afwikkeling van de scheiding, maar de Ierse kwestie. In het Goedevrijdagakkoord van 1998 is besloten dat er nooit een harde grens mag komen tussen Ierland. Een duivels dilemma als Ierland binnen de EU blijft en Noord-Ierland daarbuiten valt.

Eerst bleek het probleem te complex voor Theresa May die een akkoord sloot met daarin de zogenaamde backstop regeling. Haar akkoord werd tot drie keer toe weggestemd en daarna vertrok ze zelf. Boris Johnson nam het stokje over en heeft nu een deal gesloten waarin Noord-Ierland een aparte status krijgt. Officieel hoort het bij de UK en staat het dus buiten de EU, praktisch mogen er alleen goederen worden verhandeld conform de EU regels en zal er tussen het ‘moedereiland’ en Noord-Ierland streng gecontroleerd moeten worden.

Brexit gokken voor gevorderden

Voor de bookmakers betekent het dat Brexit gokken al jarenlang een belangrijk onderdeel is van hun politieke weddenschappen. We schreven al eerder over de Britse gokmarkt waar je bij de bookmakers op vrijwel alles kunt inzetten.

Daar hoort ook een groot aanbod aan politieke weddenschappen bij, zoals wie de volgende premier wordt en wanneer er verkiezingen komen. Maar Brexit gokken is dus al jaren het hoofdgerecht.

Laatste weddenschappen op Brexit of business as usual?

Brexit gokken hot na Brexit deal Boris JohnsonKomende zaterdag 19 oktober wordt de overeenkomst van Boris Johnson met de EU in stemming gebracht in het Britse parlement. Dat komt dan voor het eerst sinds de Falkland oorlog op een zaterdag bijeen omdat de geplande Brexit datum van 31 oktober snel nadert.

Stemmen de parlementariërs in met de overeenkomst? Dan verlaat de UK daadwerkelijk de EU met een deal en komt ook de folklore van het Brexit gokken aan zijn eind. De bookmakers zijn echter verre van overtuigd, zeker omdat de Noord-Ierse DUP fel tegen het voorstel is. Ze voorspellen een verlies voor Johnson. Ook de serieuze pers heeft er een hard hoofd in:

Johnson gets his Brexit deal. Now it’s a numbers game” (The Guardian)

Verliest Johnson? Dan begint alles weer opnieuw en zijn alle opties (uitstel, verkiezingen, referendum, no-deal) weer open. Een groot probleem voor de Britten en Europa maar feest voor de bookmakers.

Comments are closed.